Tájékoztató

A Kisállat Szemészeti Egyesület 2019-ben az örökletes szembetegségek szűréséhez online rendszert vezetett be. A szűrővizsgálatra az egyesület azon rendes tagjait (vizsgázott tagjait) jogosította fel, akik rendelkeznek a következő műszerekkel:

  • Kézi réslámpa-biomikroszkóp (minimum tízszeres nagyítás)
  • Szemnyomásmérő (Tono-Pen, Tono-Pen VET, Tono-Pen AVIA, TonoVet)   
  • Indirekt binokuláris oftalmoszkóp lencsékkel
  • Direkt oftalmoszkóp
  • Gonioszkópiás lencse*

A Kisállat Szemészeti Egyesület garantálja, hogy szűrővizsgálatra feljogosított tagjai képesek arra, hogy felismerjék illetve különbséget tegyenek releváns és nem releváns öröklődő szembetegségek között, valamint meghatározzák ezen betegségek jelentőségét kutyákban és macskákban.

A szűrővizsgálat a nemzetközi szabványok alapján zajlik, arról igazolás kerül kiállításra. Szükség van a származási lapra, illetve, ha korábban is történt hasonló vizsgálat, az arról kiadott dokumentumra. A tulajdonosnak vagy megbízottjának aláírásával hozzá kell járulnia ahhoz, hogy az állat és vizsgálati lelete az egyesület online rendszerében rögzítésre kerülhessen. Az adatok nem nyilvánosak, azokhoz a rendszerben lévő állatorvosok férnek hozzá. A tulajdonos részletes szóbeli és írásbeli tájékoztatást kap az esetleges talált elváltozásokról, arról, hogy az biztosan vagy feltételezetten öröklődő-e, esetleg nem öröklődő. Azt, hogy az állat tenyésztésbe vétele/tenyésztésben tartása megengedett-e, minden fajtánál a tenyésztő szervezet dönti el, az állatorvos erre vonatkozó javaslatot ad a mindenkori szakirodalmi adatok alapján.

Megfelelő mennyiségű adat összegyűjtése után lehetségessé válik statisztika készítése, illetve tenyésztési célok meghatározása, mentesítési terv kidolgozása.

A szűrővizsgálat évenkénti ismétlése javasolt, mivel bizonyos öröklődő betegségek jellemző tünetei csak az évek előrehaladtával jelennek meg. Bizonyos öröklődő betegségek tekintetében létezik genetikai teszt, mely hasznos kiegészítője a szűrésnek, de a fizikális vizsgálatot nem helyettesíti.

Amennyiben az állattartó a szűrővizsgálati eredményt másodvéleményeztetni kívánja, úgy az erre kijelölt állatorvos Dr. Eördögh Réka (elérhetőségek ld. a szűrésre jogosult állatorvosok menüpontban). Másodvélemény kérésére az első vizsgálatot követően 14 napon belül van lehetőség.  Ilyen esetben a szűrővizsgálat díja ismét felszámolásra kerül.

 

*Fajták, melyekben a gyakran előforduló rendellenességek miatt a szemészeti szűrővizsgálat része a gonioszkópia:

Amerikai Cocker Spaniel

Flandriai pásztorkutya (Bouvier des Flandres)

Basset (összes: Bretagne-i cserszínű basset, Basset hound, Vendée-i griffon basset)

Angol véreb (Bloodhound)

Border collie

Chow Chow

Dandie dinmont terrier

Holland juhászkutya (Dutch Shepherd)

Angol springer spániel

Entlebuchi havasi kutya

Simaszőrű retriever (Flat-coated Retriever)

Golden retriever

Szibériai husky

Leonbergi

Magyar vizsla

Samoyed

Tátrai juhászkutya

Bichon havanese

Bichon bolognese

Máltai selyemkutya

Shar-pei