Tájékoztató

A Kisállat Szemészeti Egyesület 2019-ben az örökletes szembetegségek szűréséhez online rendszert vezetett be. A szűrővizsgálatra az egyesület azon rendes tagjait (vizsgázott tagjait) jogosította fel, akik rendelkeznek a következő műszerekkel:

  • Kézi réslámpa-biomikroszkóp (minimum tízszeres nagyítás)
  • Szemnyomásmérő (Tono-Pen, Tono-Pen VET, Tono-Pen AVIA, TonoVet)   
  • Indirekt binokuláris oftalmoszkóp lencsékkel
  • Direkt oftalmoszkóp
  • Gonioszkópiás lencse*

A Kisállat Szemészeti Egyesület garantálja, hogy szűrővizsgálatra feljogosított tagjai képesek arra, hogy felismerjék illetve különbséget tegyenek releváns és nem releváns öröklődő szembetegségek között, valamint meghatározzák ezen betegségek jelentőségét kutyákban és macskákban.

A szűrővizsgálat a nemzetközi szabványok alapján zajlik, arról igazolás kerül kiállításra. Szükség van a származási lapra, illetve, ha korábban is történt hasonló vizsgálat, az arról kiadott dokumentumra. A tulajdonosnak vagy megbízottjának aláírásával hozzá kell járulnia ahhoz, hogy az állat és vizsgálati lelete az egyesület online rendszerében rögzítésre kerülhessen. Az adatok nem nyilvánosak, azokhoz a rendszerben lévő állatorvosok férnek hozzá. A tulajdonos részletes szóbeli és írásbeli tájékoztatást kap az esetleges talált elváltozásokról, arról, hogy az biztosan vagy feltételezetten öröklődő-e, esetleg nem öröklődő. Azt, hogy az állat tenyésztésbe vétele/tenyésztésben tartása megengedett-e, minden fajtánál a tenyésztő szervezet dönti el, az állatorvos erre vonatkozó javaslatot ad a mindenkori szakirodalmi adatok alapján.

Megfelelő mennyiségű adat összegyűjtése után lehetségessé válik statisztika készítése, illetve tenyésztési célok meghatározása, mentesítési terv kidolgozása.

A szűrővizsgálat évenkénti ismétlése javasolt, mivel bizonyos öröklődő betegségek jellemző tünetei csak az évek előrehaladtával jelennek meg. Bizonyos öröklődő betegségek tekintetében létezik genetikai teszt, mely hasznos kiegészítője a szűrésnek, de a fizikális vizsgálatot nem helyettesíti.

Amennyiben az állattartó a szűrővizsgálati eredményt másodvéleményeztetni kívánja, úgy az erre kijelölt állatorvos Dr. Eördögh Réka (elérhetőségek ld. a szűrésre jogosult állatorvosok menüpontban). Másodvélemény kérésére az első vizsgálatot követően 14 napon belül van lehetőség.  Ilyen esetben a szűrővizsgálat díja ismét felszámolásra kerül.

 

*Fajták, melyekben a gyakran előforduló rendellenességek miatt a szemészeti szűrővizsgálat része a gonioszkópia:

Amerikai Cocker Spaniel

Angol springer spániel

Angol véreb (Bloodhound)

Basset (összes: Bretagne-i cserszínű basset, Basset hound, Vendée-i griffon basset)

Bichon bolognese

Bichon havanese

Border collie

Chow Chow

Dandie dinmont terrier

Entlebuchi havasi kutya

Flandriai pásztorkutya (Bouvier des Flandres)

Golden retriever

Holland juhászkutya (Dutch Shepherd)

Leonbergi

Magyar vizsla

Máltai selyemkutya

Samoyed

Shar-pei

Simaszőrű retriever (Flat-coated Retriever)

Szibériai husky

Tátrai juhászkutya

Welsh springer spániel